Indulás Szombathelyről, az MMIK parkolójából 7.00-kor.
Első állomásunk az ízek birodalmába csábít minket: egy sonka manufaktúrába érkezünk. A muravidéki hidegen füstölt érlelt sonka eredetvédett termék, Szlovénia egyik legismertebb kulináris ínyencsége, amely legalább12 hónapig készül, (4 hónapig sóban és fűszerekkel ízesítik, bükkfán füstölik, 2-3 hónapig szárad, s ezek után kezdődik a hónapokig tartó érlelés). A Kodila sonkaházban megismerhetjük a teljes folyamatot, majd meg is kóstolhatjuk ezeket a finomságokat.
Ezután tovább utazunk Szlovénia második legnagyobb városába, Mariborba, ahol bejárjuk a régi városmagot. Séta a Dráva-parton, valamint a reneszánsz és barokk házakkal ékesített óvárosban (Városháza, Szűz Mária székesegyház, várkastély, Lent –városrész a Dráva parttal, 400 éves szőlőtőke, Bíró-torony, Vízi torony,stb…).
Következő állomásunk a Dráva mentén épült hangulatos kisváros, Ptuj, amelyet Szlovénia legrégibb városaként tartanak számon. Megnézzük a gyönyörűen megmaradt reneszánsz várat és annak kiállítását, majd sétálunk a középkori hangulatot árasztó óvárosban (várostorony, Óvárosháza, Orfeusz-kő, stb.).
Végül a kevéssé ismert, de sokakat a toszkán borvidékre emlékeztető Jeruzalem környékére utazunk. A hegyes, völgyes, a meredek domboldalakon teraszosan művelt szőlőültetvényeket követve láthatjuk a borházakat, amelyek alatt nagy pincék rejtenek kiváló borokat. Elsősorban a félédes és az édes fehér borok hazája Jeruzalem. A gazdaságok hatvan százaléka magánkézben van. A gazdák a termelésük ötven-hatvan százalékát értékesítik saját pincéikben, vinotékáikban és éttermeikben, panzióikban. Az egyik nagy múltú, helyi pincészetben mi is megkóstolhatunk néhányat ezek közül a finomságok közül.
Ezután hazautazunk. Várható érkezés Szombathelyre 20.30 körül.
Szombathely, MMIK parkoló, 7.00-kor.