Kirándulás a Balaton-felvidéken

0
Foglalás
Ár14,000 Ft
Foglalás
Ár14,000 Ft
2023.09.03.
Mi lesz a fizetés módja?*
Utazási dokumentáció*
Hol száll fel buszra?*
* A folytatáshoz kérjük adjon meg minden szükséges adatot!

Lefoglalom

Mentés a kedvencek közé

Adding item to wishlist requires an account

252

Hírlevél

Időtartam: 1 nap
Dátum: 2023.09.03.
Indulás: Szombathely MMIK Parkoló, 8:00
Az út leírása
Indulás Szombathelyről, 8.00-kor. Utazás a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb természeti képződményéhez, amit a szakirodalom csak szentbékkállai Kőtengernek nevez. Ezek hatalmas sziklatömbökből álló kőhátakat jelentenek: kisebb ház nagyságú kövek hevernek itt szanaszét. Közülük az egyik sziklacsoport különösen érdekes: egy hatalmas kőtábla enyhe billenéssel megmozdul, ha a végére állnak. Ez a szentbékkállai Ingókő. A Szentbékkállai Kőtenger az úgynevezett Szent András energiavonalon helyezkedik el. Tudományosan még nem bizonyított, de a közhiedelem szerint jótékony hatású energiakisugárzással rendelkezik. Sokan járnak ide rendszeresen energiát gyűjteni, feltöltődni.
 
A kőtengert követően a Salföldi Természetvédelmi Major területére utazunk. Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A majorban egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat láthatunk: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát. A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatónak. Több érzékszervünket is bevetve – látás, szaglás, tapintás és ízlelés – ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a “csodafüvek” hatásaival és felhasználási módjaival.  A mezőgazdasági gépkiállítás hagyományos eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi kiállítás is a múltba repít minket. A gyermekeket tájba illeszkedő játszótér várja. A park megtekintését követően azzal, aki szeretne, lovaskocsira szállunk és körülbelül egy órányi kocsizás során a környéket fedezzük fel: Salföldet, a kőtengert és egy pálos kolostor romjait is érintjük.
 
Az egyórás előadás után tovább indulunk és Szigliget várát hódítjuk meg. A 2013-ra teljesen felújított vár méltán az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Balaton környékén. A bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A többszintes, alsó és felső várból álló erődítmény Szigliget több magaslata közül a közvetlenül az Öregfalu felett emelkedő 229 m magas Várhegyen fekszik. A római katolikus templom mögötti, táblával is jelzett meredek lépcsős úton elindulva először az alsóvárbajutunk, majd át egy gyilokjárón, a korabeli ágyúkkal berendezett Mártonfalvy-rondellára. Egy meredek lépcsősoron juthatunk az alsóvárnál 20 méterrel feljebb lévő felsővárba. Itt régen az öregtorony és várúr palotája és tornya állt.
 
A várlátogatást követően hazaindulunk. Várható visszaérkezés Szombathelyre kb. 20.00-kor.

Indulás

Szombathely, MMIK parkoló, 8.00-kor.

Részvételi díj tartalmazza

  • Autóbuszos utazást
  • Idegenvezetést

...nem tartalmazza

  • Salföld:Majorság: felnőtt: 1.300 Ft/fő; 6-14 évig: 700 Ft/fő
    Lovaskocsizás: felnőtt: 3.300 Ft/fő; 6-18 évig: 2.800 Ft/fő
  • Szigligeti vár: felnőtt:1.200 Ft/fő; 6-18 évig: 600 Ft/fő
  • Útlemondási biztosítást (2.200 Ft/fő)

A KORONAVÍRUS MIATT HOZOTT KORMÁNYZATI RENDELKEZÉSEK KÖVETKEZTÉBEN TÖRTÉNŐ PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJUK!

Képek