A Zagorje ismeretlen világa

0
Foglalás
Ár18,000 Ft
Foglalás
Ár18,000 Ft
2024.10.05.
Mi lesz a fizetés módja?*
Utazási dokumentáció*
Hol száll fel buszra?*
* A folytatáshoz kérjük adjon meg minden szükséges adatot!

Lefoglalom

Mentés a kedvencek közé

Adding item to wishlist requires an account

1032

Hírlevél

Időtartam: 1 nap
Dátum: 2024.10.05.
Indulás: Szombathely, MMIK Parkoló, 6.30
Az út leírása

Indulás Szombathelyről, az MMIK parkolójából 6.30-kor.

A Zágrábtól észak-nyugatra található dimbes-dombos Zagorje régióban szőlők, gyümölcsösök, erdők húzódnak, köztük apró, idilli falvak, kis gyógyfürdőhelyek rejtőznek, a dombtetőket olykor középkori várak, búcsújáró templomok koronázzák. Utunk első állomása a romantikus várkastély, Trakostyán várkastélya lesz. Ezt az épületet sokan Horvátország legszebb várkastélyaként emlegetik. A kastély szinte minden terme látogatható, teljesen eredeti állapotban maradtak fent a szobák, több helyen az eredeti, 19. századi bútorzattal, díszítő elemekkel.

A vidékies nyugalom megélését követően a magasba törünk, hiszen a tökéletes középkori várak mintájaként is felfogható Veliki Tabor várának meghódítására indulunk. A kívül-belül példásan felújított, késő gótikus stílusú, a 16. században épült erődítmény termeiben láthatjuk a Rátkay családfát is, több reneszánsz korabeli, hatalmas cserépkályha és néhány korhűen berendezett terem eleveníti fel a múltat.

Ennek az idilli tájnak a felfedezését egy akár történelminek is nevezhető helyszínen, Kumrovec településen zárjuk, amely egy élő skanzen, vagy másképp fogalmazva egy múzeumfalu. A település macskaköves főutcáján álló, fehérre festett falú, egyszerű téglaházban született 1892-ben Josip Broz Tito, a kommunista Jugoszlávia megalapítója és vezetője. A házban érdekes kiállítás látható a jugoszláv vezetőről, néhány útjain kapott egzotikus ajándékkal, sok fotóval. A falu azonban ennél sokkal többet ad a látogatóknak: a mintegy 30 gyönyörűen felújított, szépen karban tartott ház, pajta, gazdasági épület egy kis patak körül várja a vendégeket. Kumrovec ófaluja a 19-20. századi horvát falu képét hozza el az ide kirándulóknak. Mindegyik ház egy, a térségre jellemző mesterséget mutat be, többek közt találunk itt fazekas, kovács, mézeskalácssütő, gyertyaöntő, borász vagy pékműhely céljából berendezett épületet.

Hazautazunk, várható érkezés Szombathelyre 21.30 körül.

Indulás

Szombathely, MMIK parkoló, 6.30-kor.

Részvételi díj tartalmazza

  • Autóbuszos utazást
  • Idegenvezetést

...nem tartalmazza

  • Baleset-, betegség-és poggyászbiztosítás (700 Ft/fő)
  • Útlemondási biztosítás + BBP (2.500 Ft/fő)
  • Belépőjegyeket (tájékoztató jelleggel):
  • o Trakostyán várkastélya: F.: kb. 8,00 €/fő; D.: kb. 6,00 €/fő
  • o Veliki Tabor vára: F. : kb. 7,00 €/fő; D.: 5,00 €/fő
  • o Kumrovec, Tito szülőháza + Ófalu: F. kb. 8,00 €/fő; D: 6,00 €/fő
Képek